zeven kunsten

De Zeven Kunsten

Wat zijn de Zeven Kunsten ? Toen de gerenommeerde arts Vesalius in Leuven geneeskunde wou gaan studeren, diende hij eerst drie jaar de ARTES LIBERALES te gaan studeren: de Vrije Kunsten. Wij herbekijken de Zeven Kunsten en herschrijven ze in de hedendaagse moderniteit. Maak hier binnenkort kennis met de herschikking en actualisatie. Vier van de zeven kunsten hebben met tijd te maken, en drie met ruimte & wetenschap. De ARTES LIBERALES bevatten geschiedenis, taal, rechtssysteem, en andere vakken. Klassiek zijn zij ingedeeld in een trivium en quadrium, maar wij werken met een quadrium rond Tijd en een Trivium rond Ruimte. Dus Ruimte en Tijd.

De eerste drie van de Zeven Kunsten betrekken de Taal en behoren tot de dimensie Tijd:

  1. Grammatica. De Taal Zelve
  2. Retorica. gebruik & misbruik van de Taal
  3. Dialectica: de redenering van de Taal en met de Taal

Andere drie van de Zeven Kunsten behoren tot de Ruimte:

  1. Aritmetica: dit is meten en weten maar ook de kracht en betekenis van getallen. U zou kunnen zeggen de ruimte gezien vanuit één dimensie.
  2. Geometrica: de twee-dimensionele wereld van schilderijen, motieven, landkaarten, stadsplannen, wereldkaarten met Mercator projectie, …
  3. Astronomica. Hetgeen u ziet in drie dimensies om u heen, met inbegrip van de natuur, gebouwde omgeving sculpturen (beeldouwen), en hemel & astronomica

De Zesde kunst. De ontbrekende’ kunst is de zesde kunst dat meestal wordt samengevat door Musica & Harmonia. Het omvat ook theater, beweging, metamorfose, klanken in een fysieke ruimte. Met andere woorden de combinatie van de drie eerste kunsten met de drie kunsten van de ruimte. Met andere woorden Tijd in de Ruimte. Het is het woord en de klanken in een ruimte waar mensen samenkomen dat verbindend kan zijn. De vierde kunst tussen tijd en ruimte ?

Een boeiende confrontatie over de Vrije Kunsten tussen Tijd & Ruimte met Literaire Salons en Performances binnen en buiten in een subliem decor van het Cultureel Consulaat en de Tuin der Verbeelding aan het Waterloopleintje gelegen op de hoek van de Transvaalstraat en Waterloostraat in Zurenborg Antwerpen, vlak bij BerchemStation.

De Zeven Kunsten Hoek in de Lage Landen ?

Volg ons ook op Facebook :

https://www.facebook.com/hetconsulaatantwerpen/?fref=ts.

Volg ons ook op Instagram:

7kunsten

Geplaatst in Geen categorie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *