Hoekhuyse De Margriet van Architekt Jules Hofman

Het hoekhuis 'De Margriet' werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van Jules Hofman. Opdrachtgever was de maatschappij van het Oostkwartier die het grootste deel van de woningen op Zurenborg liet optrekken. Jules Hofman werkte vanaf 1892 veelvuldig voor de maatschappij. Deze architect behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau in Antwerpen en ook dit pand is in een sobere art nouveau - jugendstil stijl opgetrokken. In 1909 werd Hofman hoofdarchitect bij bouwmaatschappij Vooruitzicht. In deze hoedanigheid bouwde hij hier in de buurt in 1913 zijn grootste project, synagoge Machsike Hadass.

De geveldecoratie van de Margriet, een eenvoudige bakstenen woning die uitkomt in twee straten, staat volledig in het teken van de margrietbloem. Het motief is terug te vinden in de tegeltableaus van de boogvelden, het smeedwerk aan de keldermonden en de attieken. Vroeger ook op de verhoogde tuinmuur. In 1912 wordt de deur, die zich oorspronkelijk in de rechtertravee bevond, in opdracht van de maatschappij omgevormd tot een raam en er wordt een nieuwe toegangstravee gebouwd rechts van de woning met een marmeren trap. Van daaruit bereikt men de monumentale ronde trapzaal die is afgedekt met een koepel in glas-in-lood, waarin opnieuw een margriet is verwerkt. Een echte "Verborgen Parel". In de mooie mozaiekvloer vindt met de ster symbool voorgrootheid. De woning is opgetrokken volgens het upstairs downstairsprincipe. De leefvertrekken zijn rond de traphal geschikt. Op het "schoon verdiep" bevinden zich een Franse en een Vlaamse kamer, en een "Bolivar" Salon. Op de eerste verdieping de slaapvertrekken. In de kelder bevonden zich de dienstvertrekken: twee kelderkeukens,  een grote wijn- en kolenkelder. In 1969 werd het zomerterras dicht gemaakt en werd daar een keuken ondergebracht. De slaapvertrekken van het huispersoneel bevonden zich op de bovenste verdieping, toekangelijk via een dienstentrap op eerste verdieping. Het gebouw is ook een voorloper omdat een zonneterras werd aangelegd in 1912 rond de buitenkoepel van het glas-in-lood, totaal ongebruikelijk in deze epoque.

Op de hoek van de Transvaalstraat en de Waterloostraat bevindt zich de tuin van de woning, nu omgeven door een laag muurtje. Pleinvorming en integratie van groen pasten in de urbanistische visie van de nieuwe eigenaar en ook het privaat groen werd betrokken in de creatie van groen in het straatbeeld. Het zomerterras zou kunnen gereconstrueerd worden een verdieping hoger.
Van de jaren 20 tot 1957 was in dit gebouw het consulaat-generaal van Boliviƫ gevestigd.

Het gebouw herbergde ook een groot gezin, diverse leefgemeenschappen, en had connecties met de Yoors Familie uit de Troyentenhoflaan te Berchem. Momenteel wordt gewerkt aan de inrichting van het pand voor publieksactiviteiten in samenwerking met een Stichting. U kan ons ook volgen met updates via Facebook als "cultureel consulaat antwerpen".