Projecten & Activiteiten

"Het Consulaat" herbergt verschillende projecten in binnen- en buitenland. Het is een ontmoetingscentrum met verschillende diensten in ontwikkeling.

In het verleden was het de bakermat voor de eerste wereldconferentie over milieu, gezondheid, en sociale zaken in steden, een wereldconferentie tijdens Antwerpen 93, Culturele Hoofdstad van Europa.

Het historische pand was niet alleen het voormalig consulaat-generaal van Bolivië in Antwerpen, maar herbergde sinds de jaren 60 diverse leefgemeenschappen. Het was in de jaren 50 en later ook nauw verbonden met de Yoors kunstenaarsfamilie, die huisvestte in de Troyentenhoflaan te Berchem. Eugeen Yoors was een glasschilder en vernieuwer van de glaskunst in West-Europa. Zijn echtgenote was een Vlaamse pacifiste avant la lettre en een verdedigster van de rechten van de  vrouw.

Hoekhuyse De Margriet huisvestte ook diverse initiatieven  die oog hadden voor de (groene) economie, niet-geweldloze communicatie, en pacifistische initiatieven zoals De Ark. Diverse artistieke initiatieven hadden plaats in het gebouw zoals  "de Tijd" tijdens de Open Monumenendag in 2002.

Het team van "Het Consulaat" bestaat uit een groep vrijwilligers. U kan projecten steunen of meewerken aan het behoud van het erfgoed. Het Consulaat staat open voor innovatie en creativiteit met jong zowel als met oud talent.   U kan ons ook dagelijks volgen met updates via Facebook hier .

Hieronder vindt U een eerste overzicht van projecten gesteund via "Het Consulaat"  door vzw DGG/LiGA.

Vrijwilliger worden? Stuur een mailtje naar cultureelconsulaat@telenet.be

image-30506-CultureelConsulaat01.jpg?1441144802019
Verborgen Parel
De inkomhal van "Het Consulaat". Een vleugje cultuur en leven in de stad. Merk de centrale ster op in de Italiaanse mozaïekvloer. Is dit een verwijzing naar de Ster van Napoleon in de (Slag van) Waterloostraat ?
image-30868-koepel.jpg?1441571814776
Achter de Facades
Een audiovisueel project met de verhalen achter de facades van de bel epoque wijk Zurenborg. Huidige bewoners worden gevraagd de verhalen van het eigen huis op te delven over de periode van 1900 tot 2000. Dat geeft een scherp beeld van emoties, vreugde, pijn, geschiedenissen heen de vorige eeuw. "Het Consulaat" wil een catalysator zijn voor historisch onderzoek en documentatieverzameling. Zou plaats vinden in het kader van de baba connexie met Antwerpen (Zurenborg Bel Epoque) en Amsterdam (Grachten). Baba Connexie : Brussel - Antwerpen - Brabant - Amsterdam.
image-30868-koepel.jpg?1441571972624
Duurzame CongoBoog Project in Kivu (ACSES en RDC)
Een project van sociale en economische transformatie zowel in stedelijk als ruraal milieu in Noord en Zuid Kivu dat luistert naar de naam TRUCK: Transormation rurale et urbaine du Congo au Kivu. Met een positieve visie en een gemeenschappelijke culturele sokkel geworteld in Afrikaanse authenticiteit. Het project zet in op de bescherming van het ecosysteem en economische mechanismes die dat kan verhelpen. Bijzondere aandacht gaat naar de rol van jongeren en vrouwen in de Congolese samenleving. Op Facebook (FR): Promotors4africa: https://www.facebook.com/VisionarcdurableACSESenRDC/ en exclusief Kongo: https://www.facebook.com/Duurzame-CongoBoog-202195560193193/
image-30868-koepel.jpg?1441571989271
Erfgoed Hoekhuyse De Margriet: draazg uw steentje bij.

Het gebouw biedt enorme mogelijkheden, maar vraagt ook grote zorgen. U kan zowel matyeriëel als immateriëel erfgoed steunen bij aanwezige archieven. Dit werk wordt opgenomen door vzw De Gemeenschappelijke binnen het project DGG/LiGA. LiGA stond oorspronkelijk voor Leven in de Grootstad Antwerpen en is dan ontwikkeld na de wereldconferentie over milieu, gezondheid, en sociale zaken in steden tot Linking initiatives into Global Alliance. In Franstalig Afrika wordt het tegenwoordig ook gebruikt als Liens d'innovation de Gouvernance en Afrique. U kan de activiteiten en campagnes van Het Consulaat ook volgen op Facebook hier.

image-30868-koepel.jpg?1441572003126
Brussel mon amour
Antwerpen laat Brussel niet los en Brussel laat Antwerpen niet los. In "Het Consulaat" worden banden gesmeed met Brussel, en van Brussel met de Lage Landen. Brussel mon amour (BMA) zit nog in zijn kinderschoenen.  Het wil Brussel promoten als een ook Nederlandstalige stad. Een stad waar het de nieuwe Brusselaars en nieuwe Vlamingen zijn die het Nederlands als taal effectief zullen beschermen. Brusselaars kunnen meer kansen creëren én krijgen via het gebruik van het Nederlands. Nederlandstalige meertaligheid als uitdrukking van schoonheid in Brussel en omstreken. https://www.facebook.com/brusselmonamourBXNL/